Contactlenzen voor kinderen: wanneer zijn ze geschikt?

Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Introductie: kinderen en contactlenzen

De wereld van contactlenzen heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Er zijn nu meer opties dan ooit tevoren, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Maar wanneer zijn contactlenzen geschikt voor kinderen? In dit artikel bespreken we de redenen om contactlenzen voor kinderen te overwegen, wanneer ze geschikt zijn en geven we tips voor veilig gebruik bij kinderen.

Zijn contactlenzen voor kinderen geschikt?

Contactlenzen kunnen voor sommige kinderen geschikt zijn, afhankelijk van hun leeftijd, verantwoordelijkheidsgevoel en oogheelkundige behoeften. Het is belangrijk om de opties met een oogarts te bespreken.

Contact lenzen voor kinderen
Tiener die een contactlens aan doet.

Redenen om contactlenzen voor kinderen te overwegen

Er zijn verschillende redenen waarom ouders contactlenzen voor hun kinderen zouden kunnen overwegen:

 1. Verbeterde gezichtsscherpte: Contactlenzen kunnen in sommige gevallen zorgen voor een betere gezichtsscherpte dan een bril, vooral bij hogere sterktes of bij astigmatisme.
 2. Comfort tijdens sport- of buitenactiviteiten: Voor kinderen die actief zijn in sport of veel buiten spelen, kunnen contactlenzen comfortabeler en handiger zijn dan een bril. Bekijk onze blog over contactlenzen voor sporters voor meer informatie.
 3. Cosmetische redenen: Sommige kinderen voelen zich zelfbewuster met een bril en zouden zich comfortabeler kunnen voelen met contactlenzen.
 4. Orthokeratologie (nachtlenzen): Orthokeratologie is een behandeling met speciale contactlenzen die ’s nachts worden gedragen om het hoornvlies te vormen en zo overdag scherp zicht zonder bril of lenzen te bieden. Dit kan in sommige gevallen helpen bij het vertragen van de progressie van bijziendheid bij kinderen.

Wanneer zijn contactlenzen geschikt voor kinderen?

Hoewel er geen specifieke minimumleeftijd is voor het dragen van contactlenzen, zijn er enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen of contactlenzen voor kinderen geschikt zijn:

 1. Verantwoordelijkheid en hygiëne: Het kind moet in staat zijn om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het inbrengen, verwijderen en onderhouden van de lenzen. Dit omvat het correct wassen van de handen, het schoonhouden van de lenzen en het opvolgen van de aanbevelingen van de oogarts.
 2. Motivatie: Het kind moet gemotiveerd zijn om contactlenzen te dragen en bereid zijn om de tijd en moeite te nemen om te leren hoe ze goed te gebruiken en te verzorgen.
 3. Oogheelkundige behoeften: Contactlenzen kunnen beter geschikt zijn voor kinderen met bepaalde oogaandoeningen, zoals hoge bijziendheid, astigmatisme of ongelijke sterktes tussen de ogen.

Als aan deze criteria wordt voldaan, kan het geschikt zijn om contactlenzen voor kinderen te overwegen. Het is echter belangrijk om de opties met een oogarts te bespreken om de meest geschikte oplossing voor het kind te bepalen. Bekijk onze online contactlenzen winkel voor een brede selectie van contactlenzen voor kinderen en volwassenen van vertrouwde merken zoals Alcon, SofLens, en Biomedics.

Alcon Contactlenzen
soflens contactlenzen
biotrue contactlenzen

Tips voor ouders: veilig gebruik van contactlenzen voor kinderen

Als u besluit dat contactlenzen geschikt zijn voor uw kind, volgen hier enkele tips om het gebruik en de verzorging veilig en effectief te houden:

 1. Volg de aanbevelingen van de oogarts: Zorg ervoor dat u en uw kind de instructies van de oogarts opvolgen met betrekking tot het dragen, schoonmaken en vervangen van de lenzen.
 2. Leer uw kind over hygiëne: Leer uw kind het belang van het wassen van de handen voordat ze hun lenzen aanraken en zorg ervoor dat ze weten hoe ze hun lenzen veilig moeten reinigen en bewaren.
 3. Controleer regelmatig de ogen van uw kind: Zorg ervoor dat u regelmatige oogcontroles inplant om de ooggezondheid van uw kind te waarborgen en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.
 4. Kies voor daglenzen indien mogelijk: Daglenzen zijn over het algemeen een hygiënischere optie, omdat ze elke dag worden vervangen en het risico op infectie wordt verminderd. Bekijk onze selectie daglenzen voor verschillende opties.
 5. Monitor het gebruik van schermtijd: Buitensporig gebruik van schermen kan leiden tot droge en vermoeide ogen. Moedig uw kind aan om regelmatig pauzes te nemen van schermen en zorg ervoor dat ze voldoende knipperen om hun ogen gehydrateerd te houden.

Het kiezen van de juiste soort contactlenzen voor uw kind

Bij het overwegen van contactlenzen voor kinderen, is het belangrijk om te weten welke soorten lenzen het beste aan hun behoeften voldoen. Er zijn verschillende soorten contactlenzen beschikbaar, zoals zachte lenzen, harde lenzen, en zelfs multifocale lenzen voor kinderen met bijziendheid (nabijziendheid) en verziendheid (verafziendheid).

Zachte lenzen zijn over het algemeen de meest populaire keuze vanwege hun comfort en gemak. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Daglenzen zijn een uitstekende keuze voor kinderen omdat ze elke dag worden vervangen, wat het risico op infectie verlaagt en het onderhoud gemakkelijker maakt. Bekende merken voor zachte lenzen zijn onder andere Acuvue, Clariti, en Proclear.

Harde lenzen, ook wel bekend als RGP (Rigid Gas Permeable) lenzen, zijn duurzamer en kunnen scherper zicht bieden dan zachte lenzen. Ze hebben echter meestal een langere aanpassingsperiode en kunnen in het begin minder comfortabel zijn. Harde lenzen kunnen geschikt zijn voor kinderen met bepaalde oogaandoeningen, zoals keratoconus.

Multifocale lenzen zijn ontworpen om zowel bijziendheid als verziendheid te corrigeren en kunnen een oplossing zijn voor kinderen met presbyopie. Dit type lens is beschikbaar in zowel zachte als harde varianten.

Bij het kiezen van de juiste contactlenzen voor uw kind, is het belangrijk om te overleggen met een oogarts om de beste optie te bepalen op basis van de individuele behoeften en voorkeuren van uw kind.

Veelvoorkomende zorgen bij kinderen die contactlenzen dragen

Ouders en kinderen kunnen enkele zorgen hebben bij de overstap naar contactlenzen. Hier zijn enkele veelvoorkomende zorgen en hoe u deze kunt aanpakken:

Angst voor het inbrengen en verwijderen van lenzen

Sommige kinderen kunnen angstig zijn om hun lenzen in en uit te doen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en uw kind stap voor stap door het proces te begeleiden. Ook kan een oogarts of contactlensspecialist hen leren hoe ze hun lenzen op de juiste manier moeten inbrengen en verwijderen. Met oefening en aanmoediging zullen de meeste kinderen snel comfortabel worden met het proces.

Droge of geïrriteerde ogen

Kinderen die contactlenzen dragen, kunnen soms last hebben van droge of geïrriteerde ogen, vooral als ze veel tijd besteden aan het gebruik van schermen of in een droge omgeving. Een optie is het gebruik van oogdruppels speciaal voor contactlensdragers om extra hydratatie te bieden. Moedig uw kind ook aan om regelmatig pauzes te nemen van schermen en voldoende te knipperen om hun ogen gehydrateerd te houden.

Contactlensverzorging voor kinderen

Het is essentieel dat kinderen die contactlenzen dragen, leren hun lenzen op de juiste manier te reinigen en te onderhouden. Ouders moeten hun kinderen betrekken bij het schoonmaken en verzorgen van hun lenzen en benadrukken het belang van goede hygiëne. Zorg ervoor dat uw kind altijd schone handen heeft bij het aanraken van hun lenzen en volg de richtlijnen voor contactlensonderhoud die door de oogarts zijn gegeven.

Hoe u uw kind kunt steunen bij de overgang naar contactlenzen

De overgang naar contactlenzen kan voor sommige kinderen uitdagend zijn. Als ouder kunt u uw kind ondersteunen door:

 1. Samen te werken met de oogarts om ervoor te zorgen dat uw kind de juiste lenzen krijgt en dat ze zich comfortabel voelen bij het inbrengen en verwijderen van de lenzen.
 2. Aanmoedigen en prijzen van uw kind wanneer ze succesvol hun lenzen inbrengen, verwijderen of goed onderhouden.
 3. Het bieden van hulp en ondersteuning bij het aanleren van goede hygiëne en onderhoudspraktijken voor hun lenzen.
 4. Regelmatige oogcontroles plannen om ervoor te zorgen dat de gezondheid van hun ogen wordt gecontroleerd en eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Door betrokken en ondersteunend te zijn, kunt u uw kind helpen bij het succesvol aanpassen aan contactlenzen en genieten van de voordelen die ze bieden.

Inzicht in de kosten van contactlenzen voor kinderen

Bij het overwegen van contactlenzen voor uw kind zijn de kosten een belangrijke factor. Het goede nieuws is dat bij OnlineContactlenzen.nl wij altijd het internet scannen voor de beste prijzen in contactlenzen, waardoor u contactlenzen kunt vinden tegen concurrerende prijzen. De kosten van contactlenzen variëren afhankelijk van het merk en het type lens, maar over het algemeen zijn daglenzen duurder dan week- of maandlenzen vanwege het gemak en de hygiënevoordelen.

Houd er rekening mee dat er naast de kosten van de lenzen zelf ook kosten zijn voor de contactlensoplossing, opbergdoosjes, oogdruppels en regelmatige oogcontroles. Het is belangrijk om deze kosten af ​​te wegen tegen de voordelen van contactlenzen voor uw kind en te beslissen of dit de juiste keuze is voor uw gezin.

Conclusie: contactlenzen en kinderen

Contactlenzen kunnen voor sommige kinderen een uitstekende oplossing zijn, afhankelijk van hun leeftijd, verantwoordelijkheidsgevoel en oogheelkundige behoeften. Door aandacht te besteden aan de motivatie van het kind, hun vermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun lenzen en de aanbevelingen van een oogarts, kunnen ouders beslissen of contactlenzen geschikt zijn voor hun kind.

Contactlenzen kunnen voor sommige kinderen een goede optie zijn, afhankelijk van hun leeftijd, verantwoordelijkheidsgevoel en oogheelkundige behoeften. Door rekening te houden met de motivatie van het kind, hun vermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun lenzen en de aanbevelingen van een oogarts, kunnen ouders beslissen of contactlenzen geschikt zijn voor hun kind.

Als u meer wilt weten over contactlenzen voor kinderen of andere oogzorgonderwerpen, bekijk dan enkele van onze andere blogposts. Bij OnlineContactlenzen.nl zijn we toegewijd aan het bieden van hoogwaardige contactlenzen en oogzorginformatie om u en uw gezin te helpen genieten van een helder en comfortabel zicht.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

 • Contactlens Expert: Hallo ik ben de Contactlenzen Bot van Onlinecontactlenzen.nl. ik weet alles over contactlenzen dus stel mij uw vraag

aan het typen ...
Online Contactlenzen
Logo
Vergelijk items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Vergelijken